Korosodó számítógépek

Abort, Retry, Fail?

Abort, Retry, Fail?

Apple iBook G3 "Clamshell"

2014. november 10. - Május 1. Ruhagyár

iBook_4.jpg


Első gépünk egy 2000-ben gyártott, igazi klasszikus laptop. Az iBook G3 "Clamshell" az Apple belépő szintű laptopja volt abban az időben, azaz valamivel gyengébb specifikációkkal rendelkezett, mint a professzionális felhasználásra szánt PowerBook termékvonal.

A gép a fedél felnyitása után nevéhez híven egy kagylóra emlékeztet, szakítva a hagyományos téglatest alakú kialakítással. A ház csupa lekerekített forma, egyeneseket csak belül, a funkcionális részeken láthatunk, azaz a kijelzőnél és a billentyűzetnél. Némi meglepetésre a hátul elhelyezett, elsőre csak díszítőelemnek tűnő műanyagdarab valójában egy süllyesztett fogantyú, amivel kényelmesen hordozhatjuk laptopunkat. Érdekesség még az a (korabeli gépeknél szokatlan) megoldás, amely a külső portokot, csatlakozókat nem rejti fedél mögé.

Az iMac-hez hasonlóan ebben a gépben is egy PowerPC G3 CPU dolgozik. Standard USB, Ethernet és modem portok vannak rajta, azaz eltűntek róla a régi, klasszikus Macintosh portok. Illetve ez az első olyan, sorozatban gyártott laptop, amelyet vezeték nélküli csatlakozási lehetőséggel láttak el (AirPort). 

Az iBook Clamshell üzletileg sikeresnek bizonyult, a későbbi modelleket több memóriával, gyorsabb processzorral, nagyobb HDD-vel szállították, illetve megjelent a FireWire- és a video-out-csatlakozó. 2001-ben váltotta le a hagyományos szögletes formákhoz visszatérő iBook "Dual USB" vonal.

 

 

 

Specifikációk:

  • CPU: 366MHz PowerPC G3
  • RAM: 320MB SDRAM
  • Video: ATI Rage 128, 8MB SDRAM
  • Kijelző: 12', 800x600
  • HDD: 10GB ATA
  • Optikai: 24x CD-ROM
  • USB, FireWire, Audio-out, Composite-out
  • Mac OS X 10.4.11 Tiger

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://abortretryfail.blog.hu/api/trackback/id/tr406885699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása